Putovanje kroz Srbiju i istraživanje naše prelepe zemlje, pored obaveznog obilaska najpoznatijih turističkih destinacija i uživanja u prirodnim lepotama Srbije svakako podrazumeva i uživanje u gastronomskim specijaliteta.
Čak i ako prilikom prlaniranja putovanja niste razmišljali o gastronomskoj strani turizma, sigurno ćete naići nasrdačnog domaćina koji će jedva ćekati da vam ponudi neki od specilžjaliteta jedinstvenog ukusa svoga kraja.
Tako je širom Srbije gde svaki kraj ima nešto svoje, posebno i jedinstveno kada su kulinarski specijaliteti u pitanju. Ako krenete put juga Srbije ili svratite baš u Vranje, ono što nikako ne smete propustiti jeste SAMSA. Pored čuvene paprike na stotinu načina, trljenice, prepeće, zeljanice, lučenog pasulja ili „gravčeta na tavče“, svaki Vranjanac će vam kada ga pitate šta najpre treba probati u ovom gradu preporučiti baš nju-SAMSU. Ova pita je prazna, ali preukusna!
Ovo tradicionalno jelo se sastoji od samo tri sastojka – testa, kiselog mleka i belog luka. To je prazna pita sa opasno ukusnim prelivom. Priprema se tako što se umešene kore zgužvaju i iseku na kockice. Pred kraj pečenja preliju se sosom od kiselog mleka i belog luka i zapeku još malo. Ovde kažu da ako ne umeš da napraviš samsu- nema udaje. Upravo se u ovoj pola zbilji – pola legendi, koja se generacijama prenosi vranjskom čaršijom krije činjenica da i danas vredne domaćice Vranjanke ovaj specijalitet prave za svaki svečani dan u kući, bilo da je krsna slava, Božić, Uskrs ili neke porodične proslave, naravno, osim u dane posta. Samsa se može pripremiti i od gotovih, kupovnih kora, ali domaćicama je obično posebno zadovoljstvo da i testo same naprave.
Ako dođete u Vranje uverićete se da u gotovo svakom gradskom restoranu koji nudi tradicionalnu kuhinju možete probati i samsu.


 









 
 























 
 
 
 

