Okupljanje koje traje dva dana, slavi veštinu pripreme kobasica i obeležava duh zajedništva kroz autentične običaje ovog kraja.
Prvi dan manifestacije oživljava sećanje na starinske svinjokolje. Ekipe iz okolnih sela odmeravaju snage u spremanju mesa na tradicionalan način – od prljenja svinjčeta slamom do pravljenja domaćih specijaliteta. Ova praksa, koja se nekada smatrala svakodnevnom, danas privlači pažnju kako posetilaca iz Srbije, tako i turista iz regiona, željnih da dožive duh prošlih vremena.

Centralni deo Kobasicijade održava se drugog dana, kada se takmičarske ekipe nadmeću u pravljenju svežih domaćih kobasica. Posetioci imaju priliku ne samo da posmatraju proces pripreme, već i da degustiraju različite vrste kobasica, od pikantnih do blagih, spremljenih po starim receptima. Pored gastronomskog dela, organizuju se prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, zanatskih alata, domaćih pića i rukotvorina, čineći ovu manifestaciju pravim praznikom za sva čula.

Muzika uživo i prateći program doprinose atmosferi koja odiše toplinom i veseljem. Beloblatska kobasicijada nije samo gastronomski događaj – ona je prilika da se okupe porodice, prijatelji i ljubitelji autentične tradicije. Posetioci se iznova vraćaju ovoj manifestaciji, privučeni jedinstvenim spojem ukusa, običaja i gostoprimstva lokalne zajednice.
321 Srbija/pixabay









































