Teletina u kajmaku priprema se od kvalitetne teletine, koja se kuva i peče dok ne postane mekana i sočna, a zatim se preliva domaćim kajmakom, koji jelu daje dodatnu kremastu teksturu i bogat ukus. Ovo jelo se često služi sa prilozima kao što su pečeni krompir, sveže povrće ili domaći hleb, koji savršeno upijaju bogate sokove iz mesa i kajmaka.
Recept za teletinu u kajmaku
Sastojci:
- 1 kg teletine (but ili plećka)
- 300 g kajmaka
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 litar supe (piletina ili govedina)
- So i biber po ukusu
- 2 kašike masti
- Sveži peršun za dekoraciju
Priprema:
- Isecite teletinu na veće komade. Posolite i pobiberite po ukusu.
- U velikoj tiganju ili šerpi, a najbolje u kotliću iznad vatre, zagrejte mast. Dodajte komade teletine i pržite ih sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Dok se meso prži, sitno naseckajte crni i beli luk, a šargarepu isecite na kolutiće. Kada je meso gotovo, izvadite ga iz tiganja i stavite na stranu. U istoj posudi dodajte naseckani luk i šargarepu. Dinstajte povrće dok ne postane mekano i staklasto.
- Vratite meso u tiganj sa povrćem. Dodajte supu toliko da pokrije meso. Pokrijte i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano.
- Kada je teletina skuvana, izvadite je iz tiganja i stavite na stranu. Smanjite vatru i u istu posudu dodajte kajmak. Mešajte dok se kajmak ne otopi i dobro sjedini sa sokovima od mesa i povrća. Vratite teletinu u posudu i kuvajte još 10-15 minuta, povremeno mešajući, dok se svi ukusi ne sjedine.
- Poslužite teletinu u kajmaku toplo, posuto svežim peršunom. Ovo jelo je idealno uz pečeni krompir, domaći hleb ili sezonsko povrće.
Iako ovo jelo možete pripremiti sami, poseta Kuršumliji stvara jedinstven i neponovljiv doživljaj, pa vam preporučujemo da je probate upravo tamo.
321 Srbija/pixabay