Manifestacija okuplja vinare i pčelare iz Srbije i okolnih zemalja, s ciljem promocije proizvoda nastalih dugogodišnjim radom, posvećenošću i oslanjanjem na bogatu prirodu Negotinske krajine. Sajam ima za cilj da podstakne razvoj seoskog turizma, jačanje malih proizvođača i oživljavanje autentične gastronomske ponude regiona.
Međunarodni sajam meda i vina okuplja vinare i pčelare ne samo iz Srbije, već i iz Bugarske, Rumunije, Severne Makedonije i drugih susednih zemalja. Ova dvodnevna manifestacija nije samo tržište proizvoda – to je živa galerija znanja, iskustava i autentičnih ukusa koji povezuju generacije. Posetioci mogu razgovarati sa proizvođačima, naučiti ponešto o tehnikama koje se prenose sa kolena na koleno i naravno, degustirati proizvode koji nastaju s ljubavlju i pažnjom.
Na štandovima se ređaju flaše sa etiketama iza kojih stoje porodične vinarije, kao i teglice meda koje mirišu na bagrem, livadu, planinu. Među posetiocima se mogu čuti i srpski i bugarski i makedonski, jer ovde jezik nije prepreka – već most koji povezuje ljude kroz zajedničku strast za kvalitetom i prirodom.
Uz sajamsku ponudu, organizatori su pripremili i muzički program, radionice za decu i odrasle, prezentacije o vinarstvu i pčelarstvu, kao i izložbu zanatskih i domaćih proizvoda iz regiona. Time ovaj događaj postaje i kulturna manifestacija koja slavi identitet Negotina i njegovih ljudi.
Sajam organizuju Udruženje vinara Negotinske krajine i Udruženje pčelara „Hajduk Veljko“, uz značajnu podršku Turističke organizacije Negotin, koja poslednjih godina intenzivno ulaže u promociju lokalnih vrednosti. Cilj je jasan – pokazati da Negotin ima šta da ponudi, ne samo po ukusu, već i po duši.
Za one koji dolaze prvi put, ovaj događaj biće otkrovenje. Za one koji se vraćaju – potvrda da su autentičnost i tradicija vrednosti koje opstaju. Na trgu gde se spajaju vino i med, susreću se i prošlost i sadašnjost, u priči koja se pije i jede – polako i sa uživanjem.
321 Srbija/pixabay